Menu
Your Cart
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

A Lumenről

Lumen = fénykibocsátás.


A "lumen" a jelenleg használt módszer arra, hogy elmondhassuk, milyen fényes egy fényforrás. 


Leegyszerűsítve a lumen (rövidítése: lm) egy fényforrás által képzett emberi szem által látható fény mennyiségének mértékegysége. minél magasabb a lumen érték, annál "fényesebb" egy égő. Amikor a múltban 50-60W-os halogén izzókat vettünk, tudtuk, milyen fénymennyiséget várhatunk el. Vagyis a fogyasztást a fényerőhöz kötöttük, helytelenül.


Több fény, kissebb fogyasztás (Watt) a LED-del


Izzók fénykibocsátása, lumen a  LED égőkkel, nagyobb fénykibocsátás érhető el az energiafogyasztáshoz viszonyítva. Például, egy 5W-os LED COB spot izzó hasonló fényt ad egy 50W-os halogén izzóéhoz. Ez 90%-os energiamegtakarítást jelent! Amikor ilyen égőt használunk, az energia sokkal kevesebb veszteséggel alakul át fénnyé, és például sokkal kevesebb hővé. Ahogy fejlődik a technológia, ez az arány valószínűleg tovább fog javulni. Vagyis már nem használhatjuk a Wattot a fényerő jellemzésére.


Lumen - hagyományos vs LED égők


Ahhoz, hogy egy 75W-os hagyományos izzót helyettesítsünk, körülbelül 800-850 lument kell előállítanunk. minden LED égő fényerejét jelezzük a webshopban, és a csomagoláson is, így könnyű a választás. Ehhez egy 8-10W körül LED izzó szükséges, vagyis azt mondhatjuk, hogy egy 8-10W-os LED izzó megfelel egy 75W-os hagyományos égőnek.


Lumen és hasznos lumen


Hasznos lumen fogalma, Olyan égőknél, mint például a körték, amelyeknél nem irányított a fény, a teljes fénykibocsátás az összes kibocsátási irány fényerejéből adódik össze. Egy spot lámpánál, mint például a GU10-es LED spot izzók már jóval irányítottabb a fény iránya, azonban itt is van olyan fény, amely nem a hasznos irányba vetődik, ezt hívjuk "elszóródott" fénynek. Ez valójában nem hasznos, mégis beleszámítják a teljes fénykibocsátásba.


Emiatt nemrég hozták létre a "hasznos lumen" fogalmat. Ez egy szabványos 90 fokos területen sugárzott fényt jellemzi. Ez a fogalom nyilván sokkal relevánsabb egy spot lámpánál, mint egy körte izzónál.